Portal JKP Pogrebno Subotica - Pannonian Cemetery Days 2022
  • Lorem ipsum dolor 1

  • Lorem ipsum dolor 2

  • Lorem ipsum dolor 3

  • Lorem ipsum dolor 4

  • Lorem ipsum dolor 5

U Koprivnici je početkom juna 2022. godine održana tradicionalna specijalizovana konferencija o aktuelnostima u sektoru upravljanja grobljima – Pannonian Cemetery Days. Reč je o važnom sektorskom događanju koje okuplja predstavnike komunalnih preduzeća, jedinica lokalne samouprave, institucija, udruženja i organizacija, kao i vršioce komunalne delatnosti pogrebnih usluga te konzervatore, odnosno sve one koji se zalažu za bolje i efikasnije/racionalnije upravljanje grobljima i zaštitu kulturne baštine.

Domaćin konferencije bilo je preduzeće Komunalac d.o.o. iz Koprivnice,  koje preduzeće je član Evropskog udruženja značajnih groblja ASCE, a upravlja sa ukupno šest groblja na području Koprivnice. Koknferencija je okupila više od 80 učesnika, među kojima su i predstavnici komunalnih tvrtki koje upravljaju nekim od najvećih i najznačajnijih groblja u Hrvatskoj i regiji, poput onih u Zagrebu, Sarajevu, Rijeci, Novom Sadu, Varaždinu, Sisku i Osijeku, te Zrenjaninu i Subotici.

Skup je započeo obilaskom groblja u Ludbregu i Koprivnici, a nastavio se stručnom raspravom o izazovima i ograničenjima s kojima se susreću jedinice lokalne samouprave kao osnivači te komunalna preduzeća u upravljanju komunalnom infrastrukturom.

Kao jedan od najvećih izazova s kojima se susreće sektor upravljanja grobljima istaknut je problem finansiranja osnovne grobljanske infrastrukture, naročito iz EU fondova. U tom smislu važno je konkretno artikulirati šta želimo i tražimo te zajednički nastupati u odobravanju sredstava nacionalno ali i šire jer je to jedini i siguran put kao povećanju komunalnog standarda na grobljima.

Svi učesnici su se saglasili da na ovim prostorima groblja nose stigmu „mračnih mesta“. Groblja se kod nas percipiraju kao morbidna, mračna mesta. Mi se trudimo pokazati da groblja nisu samo groblja, nego muzeji na otvorenom.  Važno je isticati da groblja nisu samo objekti komunalne infrastrukture, nego čisto ogledalo naše istorije te evidentnu potrebu za uvek novim istraživanjima kulturne baštine koja kreću sa groblja.

U smislu navedenog, svi učesnici konferencije su imali priliku posetiti koprivnička groblja od kojih je najveće i najznačajnije Gradsko groblje „Pri Svetom Duhu“ i upoznati se sa njihovom bogatom kulturnom baštinom,te primerima dobre prakse u obavljanju pogrebnih usluga. Obilazak je vodio šef Katedre za istoriju srednje i jugoistočne Evr ope na Filozofskom fakultetu u Zagrebu prof. dr. sc. Hrvoje Petrić.




Poštovani posetioci, radi poboljšanja korisničkog iskustva ovaj sajt koristi kolačiće. Više informacija klikom na dugme "Prikaži detalje".



Poštovani posetioci, radi poboljšanja korisničkog iskustva ovaj sajt koristi kolačiće. Više informacija klikom na dugme "Prikaži detalje".